Titta, det snöar!

 
Vitt & vackert!


Passar på att önska er allihopa en riktigt trevlig helg!

 Hej då!


Heja Team Norberg!

Alltid extra roligt när blågult spelar mot leafs! Hoppades på hockey, nähej, det får bli i curling istället!

TV:n visar OS typ dygnet runt. Några olika kanaler till och med. Några amerikanska kanaler också. Jag skippar SVTplay helt och hållet - de blockerar utlänningar. :(

"Inslaget/sändningen är tyvärr inte tillgängligt. Det kan bero på att vi av upphovsrättsliga skäl inte får visa materialet utanför Sverige. Om du befinner dig i Sverige men får se detta meddelande, kontakta: svtplay@svt.se".


Jag missar vinterstudion, direktintervjuer m.m. Men CTV visar ganska stor del av svenskarnas insats tycker jag. Beror nog på att vi har bra och stark trupp! De pratade t.ex. ganska mycket om Anja innan hennes andra åk i storslalom igår. Direkttextning lyfter tvtittande enormt!!! Jag följer faktiskt andra sporter som pratas mycket om här bl.a. speedskating, konståkning, bob och rodel. Många kanadenska deltagare med enorma chanser! CTV har också egen vinterstudio med tusentals intressanta diskussioner, intervjuer och inslag - återigen, direkttexning problemfritt!


Utanför hemmet märks det inte så mycket av OS, förutom en del reklamaffischer och några OS-prylar i butikerna, LIVE matcher i baren...säkert typ som i Sverige. Jag befinner mig i Toronto. Inte Vancouver. Tre tidzoner bort.

Hej då!


Upprepning:

Bara måste få visa Brandons vän, kanadensaren, Michaels kommentar på mitt inlägg om muffins till frukost (så ni tror på mig!):

Postat av: Michael

Vi, kanadensare äta muffins, som liknar muffins, men gjorde med tårta fyllning och toppad med isbildning på kvällen.

Våra muffins oftast med fyllning liknar bröd undantag av fyllningar morotskaka och oftast äts på morgnarna.

Minst muffins är bättre än att äta munkar på morgonen som amerikanerna gör.

M

2010-02-25 @ 17:05:37
URL:
http://www.mplaing.com


Liknar bröd. Liknar, utseendemässigt bara! Muffins utan glasyr är INTE bröd. Inte loaf. Mycket socker i. En kaka! När man bakar ett HEMBAKAT matbröd har man inte socker i. Lite sirap kanske. Munkar till frukost...helt riktigt, amerikanerna är värre.

En XL pepsi på McDonalds i USA är typ 1,2 liter tror jag. En Venti (motsvarande large) iced latte på Starbucks ligger på runt 1 liter. Jämför inte med amerikaner, de är lite speciella.

Hej då! 

Monterat & klart!


Monterat upp skåpen från IKEA i fönsterlösa blivande matrummet. Rätt nöjd!


Hej då!


På tal om muffins...

..när jag pratar med Brandon, både skrift och teckenspråk, så använder vi vårt första språk - det vill säga engelska och ASL. Men det finns faktiskt ett par svenska ord som är med i vår vardag:

* Ordet FIKA använder vi båda på svenska inbakat i vår engelska respektive ASL konversation - vi böjer ordet enligt svenska grammatiken.

* LAGOM - perfekt mått ju!

Givetvis vill vi prata hemlisar mitt i folkvimlet växlar vi till mitt modersmål en snabbis. Jag brukar se till att inte teckna svenska om våra kompisar är i närheten. Väldigt oartigt, anser jag. Det kan bli lite annorlunda om vi är i onyktert tillstånd. Brandon tecknar också mer än gärna på svenska, dessutom flytande, när han är mer eller mindre alkoholpåverkad. Lovely!


Hej då!


Äta med gott samvete!

Ärligt talat, äter någon av er muffins till frukost? Kanadensarna höjer inte ögonbrynen, många tar en muffins till frulle...muffins är ju samma som banankaka och morotskaka säger de. Säkert för att de heter "bananloaf" eller så "carrotloaf" på engelska (observera: utan glasyr, för annars heter de carrotcake . I förövrigt är ingredienserna exakt desamma som i banan- respektive morotskakan).


www.timhortons.ca

Borde inte vi svenskar säga morots- eller bananlimpa så man kan äta dessa gottisar med gott samvete? :) Dock inte till frukost oavsett namn, snälla...

Hej då!

Ballhockey OM

Ontario Deaf Sport Assocation, ODSA, anordnade ballhockey turnering i Milton i lördags. "Ontario Mästerskap", eller kalla det vad ni vill :)

Jag tvekade länge om jag skulle vara med - ställde upp tillsist. Verkligen korkat av mig!

Ni vet, min rygg...den håller inte. Verkligen inte! Jag spelade väl ganska bra den första och andra match, det kändes också roligt att spela. Fast mot slutet av andra matchen började jag känna lite stel i nedre längdryggen trots att jag var riktigt genomsvettig. Mellan andra och tredje match hade vi en längre lunchrast och då blev ryggen hur stel som helst och ryggen började värka lite...så envis och dum som jag är - gick på planen och lirade tredje match ändå. Kändes dock mindre roligt att lira - kunde verkligen inte köra normalt, så svag i armarna, så svag! Jag tänkte, äsch... en match till bara! Fyra matcher skulle vi spela. Men efter några minuter i den fjärde match sade ryggen ifrån sig och hela jag låste. Kunde knappt springa, böja utan att det värkte...då gav jag upp och satt/stod på bänken och tog några bilder istället.

Morgonen därpå lyckades jag kliva upp ur sängen helt själv - knappast smärtfritt! Ännu värre - när jag låg på golvet kunde jag inte kliva upp utan Brandons hjälp. Usch! Kan inte böja ner rakt fram, när jag böjer då böjer jag snett åt vänstersidan helt automatiskt. Precis som när jag led av diskbråck för några år sedan.

Aldrig mer ballhockey... och innebandy!


Hej då!

P.s. fråga inte hur det gick för oss, haha! :) Bjuder på några bilder istället.

    
Ballhockey är som ishockey fast utan isrink. Man får till och med tackla, precis som i ishockey.Efter turneringen var det samkväm och prisutdelning på MDC (Milton Deaf Centre). Brandons kompis, Matt, var en av de ansvariga och han frågade oss om vi kunde hjälpa till under kvällen. Brandon agerade bartender medan jag satt och sålde pizzor :) Titta, Brandon åt med pinnar - typ för första gången! Go Brandon Go, me like!

International Mother Tongue-day

  

I torsdags var jag på dövskolan i Milton. Brandons gamla skola, Lisa Å. som utbytesstudent och Valerie T. gick också där. De på secondary level (årkurs 1-8) hade temadag nämligen "International Mother Tongue"-dag. Denna temadag har blivit en tradition nu, sjätte år i rad detta år. Eleverna får bland annat lära lite om de utvalda länderna, prova på de olika språken, provsmaka deras mat med mera.

En lärare frågade mig för några veckor sedan om jag kunde komma och "representera" Sverige. Självklart! 

Tog med några böcker med bilder på vårt vackra avlångt land och handalfabetet vykort, lånade Matt's Tre Kronor matchtröja (vem var det som hade nr 18 i Deaflympia i Sundsvall?) och tre lådor full med chokladbollar som jag och Leigh bakat dagen innan!

En rolig och lyckad dag!

Hej då!

Titta, tror ni på mig nu?

Bilen ÄR grön! :)


Valde till och med det dyraste alternativet - med vax och grejer. Det märkte ni väl? ;)


Hej då!

P.s. i helgen ska jag försöka uppdatera kort om dagens aktivitet på E.C. Drury School, där jag "representerade" Sverige. I förövrigt mår jag bra! Har börjat på GBC - helt ok! Troligtvis redan nästa vecka ska jag på möte igen och förhoppningsvis placeras jag i rätt grupp strax därefter. Mycket tvtittande också... OS feber härhemma! Två länder att följa... :)

Semmelfika no. 2!

I tisdags kom några tjejer och Paul över - jag och Brandon bjöd på semlor, kaffe och the för andra året i rad. Tror de flesta uppskattade semlan, kanske ska bli en tradition nu? Förresten, hemgjord mandelsmassa, det är hur enkelt som helst och supergodare!


Hoppas ni har haft en trevlig fettisdag! Vi har några bullar kvar i frysen, semla igen igår...och imorgon! :)


Hej då!

Family day tomorrow!

Imorgon är det en röd dag - Family Day. Lång helg denna helg, många kanadensare tar verkligen vara på långa helger. Då ska man passa på att åka bort. Många "passade på" att ta semester ifredags. Ledig från och med torsdag kväll-måndag morgon. Jihoo! Det var nästan tomt på Brandons jobbavdelning i fredags.

Så är det om man inte har minst fem veckors semester att se fram emot, antar jag.


Iallafall, jag och Brandon ska passa på att fixa & dona lite härhemma. Skruva klart skåpen. Tvätta kläder. Dammsuga. Och baka semmelbullar! :)

Hej då!

Cookie dough glass...

...är så bäst!


Njöt av glassen framför fem rosa rosor som jag fick idag :)


Tänker på er, ni vet vilka ni är!

Hej då!

Bilmekaren daddy Don

Vår bil har stått stilla i en vecka, på grund av trasig bromsklossa (om jag förstått det rätt). Brandons pappa, Donald kom över igår och monterade in nya bromsklossor. Körklar igen efter knappt en timme. Don är en så skicklig bilmekare! Han kan typ precis allt om bilar. När han var i Sverige på besök för några år sedan kände han sig ganska vilsen på grund av att han inte kunde identifiera bilarna (märke, vilket produktionsår etc.) på vägarna. Ehh säger jag bara... :)


BOG - vår registeringsskylt. Brandon Orville Goure och ingenting annat! :)


Hej då!

P.s. Jag vet, jag ska se till att tvätta bilen snart. Den är grön ifall ni undrar...

Borta bra men hemma bäst?!

Det lyder väl så här - borta bra men hemma bäst - men när man diskuterar om dagens post då är det helt tvärtom: hemma bra men borta bäst! Jag får ju fler vykort, brev och till och med paket. Ingenting å jämföra med dagens email eller ecard.


Tack vännen för fina scarfen!


..förresten, jag är ju hemma. Hmm... :o)

Hej då!

OS i Vancouver, BC


www.dn.se


"Here comes a winter power, all time eigth overall with 118 medals, in vancouver .... swedish olympic commitee lookikng for only 10 this time around.


Hockey, curling, Forsberg the flag bearer with all of those great years in NHL and defending gold medalist from Turin.


Curling team, silver medalist at 2009 world championship...


...talk about great athletes"


Så sade de på TV när svenskar kom ut på OS-arenan igår. Vi satt och tittade på OS invigningen, de textade mycket bra! Så mycket roligare att följa invigningen.

Man väljer liksom "på" eller "av" på fjärrkontrollen. Har man slagit på "closed captioning" så textar de nästan alla program, alla kanaler. TV-textning är en stor styrka här jämfört med Sverige.

Heja Sverige!


Hej då!


Toronto är en riktigt tillväxtstad!

     
Hösten 2006 - vår lägenhet. Här kan man se första våningen av fyra våningsparkeringsgarage.


Hösten 2007 - halvvägs.


Hösten 2008 - flyttklar för oss som bor högre upp. De som bor längst ner flyttade in redan maj 2008.

 
Så ser det ut nu ungefär. Bilden togs samma tidpunkt som bilden ovan - när jag och Charlotte hissade upp på CN Tower. Bygg, bygg och bygg nästan överallt!

Hej då!

Medan jag väntar på fönsterputsaren...

...passar jag på att putsa de fönster som jag kan göra själv. Ser inga problem med så stora fönster (från golv till tak), en avkopplande sysselsättning att putsa fönster, tycker jag. Iallafall om man har tid.

Däremot är det en stor nackdel att bo så högt som vi gör, på 22:e våning, vi vet inte när fönsterputsaren kommer och putsar hela byggnadens fönster. De fönstren vi inte når...har inte putsats sen vi flyttade in. I sovrummet. Som tur är!


Gammal bild! :) Hösten 2006, när vi skrev under köpavtalet.


Hej då!

Jag är så tacksam...


...över att det överhuvudtaget finns ett paket vaniljsås. IKEAs alldeles egna vaniljsås.


Är jag i Sverige skulle jag leta efter just Kelda vaniljsås eller vaniljvisp.

Hej då!

Ett bra tecken...?


Pinky ligger och sover på Brandons kläder i sängen precis nu - det gör hon jämt så fort klädhögen är där och när Brandon inte är hemma. Ett sätt att visa att Brandon är saknad, eller hur...


...kanske jag ska börja göra detsamma? ;)

Hej då!

George Brown College igår!

Jag fick frågan: varför vill du börja här?

- Främst av allt, öka mina engelska kunskaper. Men jag har givetvis andra i baktankar, såsom knyta nya kontakter, träffa andra döva som bor här i Toronto (de jag träffar är mestadels från Milton eller andra städer i närheten) och få komma ut och göra lite annat medan jag söker jobb.

Deras test baserar delvis på kommunikation med mig. De ställde olika frågor för att se hur jag tänker, hur mycket jag behärskar ASL m.m.. Jag fick bland annat läsa några stycke (olika språknivå) på engelska och sammanfatta på ASL, därefter ställde de frågor för att se om jag verkligen förstått texten. Intressant metod!

Alltså, jag pratar om Literacy Basic Skills, LBS, ungefär som TFI i Stockholm. Inte någon utbildning som leder till ett Bachelor degree. LBS har sex nivåer och där på GBC tar emot döva studenter som ligger på andra och tredje nivå. Femte och sjätte nivå finns även under samma tak, dock inga döv grupper. Jag föredrar utveckla språket framför sociala biten, så jag får förhoppningsvis börja på femte eller sjätte nivå och använda tolk inom kort - jag får veta inom några veckor. Under tiden får jag vara med dövgruppen om jag vill - för att få den sociala biten. Toppen!

Från och med nu på tisdag har jag något vettigt att göra och börja längta till helgdagar igen. Jag får se om jag trivs, men men ett försök ska jag iallafall göra! Aldrig ångra det man gjort, men det man inte gjort, typ...

Hej då!


Pay-as-you-go wanted!

Här är det lite annorlunda - du kan betala engångs avgift (pay as you go) när du kliver på golfbanan. I Sverige måste man nästan bli medlem i någon klubb för att kunna lira golf.

Här måste man bli medlem för att lira badminton - pay as you go finns inte! :(

Det finns en Community Centre, typ 100 meter härifrån. Typ som en fritidsgård, fast för alla åldrar. De har olika aktiviteter, kurser - allt från matlagningskurs till yogaklasser. Förra veckan gick jag in och kollade... det visade sig att de har en gympahall och det är badminton på schemat, varje måndag mellan 19.30-21.15. Endast 2 dollars per person per speltillfälle eller så kan man välja årsmedlem som kostar enast 7 (sju) dollars.

Igår var jag och Brandon där - liten gympahall. Tre banor. Lågt tak. Vi var väl runt 10-12 spelare - inte så dumt!

Brandon vann den första matchen, trodde han. Och ville hem efteråt. Jag sa, va...? Öh...det var ju bara en uppvärmningsmatch, eller? Gissa om han skrattade åt mig. Matchdags: 21-11 till mig! ...eller 1-1 i set kanske...


Nu vet ni vad vi gör måndagar kl 01.30-03.15 svensk tid.

Hej då!


Tydligen var vi ett av "dom"...

...som spenderade $$ på snacks igårkväll! :) Matt (bilden), Mike och Rachy kom över - vi alla hoppade i bubbelbad innan Super Bowl-festen.

  

Hej då!

P.s. Grattis till New Orleans Saints som vann Super Bowl XLIV (44)


NBA @ ACC


Inledde söndagen med en rejäl frukost...


...sedan tog vi en promenad till...

  
...Air Canada Centre - på vägen dit passerade vi Rogers Centre och CN tower...


...kanadensisk nationalsång...

   
...match mellan Toronto Raptors och Sacramento (från California)...


...vår käre Börje fanns med (inte Sundin, inte än..)...


...massa tävlingar, underhållning under paus och timeout...


...Brandon åt Poutine till lunch - jag har fortfarande svårt för denna maträtt... som bara består av pommes frites, ost och motsvarande brunsås (enligt mig).

Tack, Brandon! Jag går mer än gärna på fler matcher! :)

Hej då!


Super Bowl, visste ni?

Super Bowl imorgon! Jiiiho! Enligt personlig tränaren från Biggest Looser, Jill, spenderar amerikaner (observera amerikaner, inte vi!) totalt 50 miljoner US dollar på endast snacks inför matchen imorgonvkäll.

Inte lika stort här i Kanada. Imorgon kommer ett par killkompisar till Brandon hit. Heja heja...öhh...vem? :)

Nä, det blir Indianapolis Colt vs. New Orleans Saints!

Hej då!


Chokladstart på morgonen!

Brandon jobbar typ 9-17 måndag-fredag och på lördagar är han i skolan 9-17. 

Nu på morgonen kom Leigh över och vi inledde med morgonkaffe och varsin macka. Därefter satte vi gång och bakade chokladbiskvier. Äggvitan blev över - vi passade på att göra maränger också. Självklart bryggde vi kaffe på nytt efter bakningen och provsmakade ett av varje. Mums!


Försökte hitta kort fakta om chokladbiskvi, utan resultat! Någon som vet... Svenskt? Skandinaviskt?

Hej då!

Glass Fusing

I lördags var jag, Lianne, Rachy och Tara på The Devils Workshop och deltog ett workshop - där man lär sig göra egna halsband av glas. Hämtade dom idag... kul kul! Vi får se om jag använder dessa någon gång... :/ Det var i och för sig roligt att få prova på och göra lite annat.


Tänkte att det skulle vara bra med en Sverige flagga ifall det blir
Kanada-Sverige i OS-final i ishockey :)


Hej då!


En månads jubileum!

Idag är det exakt en månad sen jag flyttade hit! Firar lite genom att köpa väggdekoration, har tvekat länge...

Äsch, våga prova fram! Ful? Less efter ett tag? Bara att ta bort, eller hur... :)Vad tycks? :o)

Hej då!


High & I Love You...

..kom äntligen idag! Jättefin. Den sitter så bra. Fin gravering. *nöjd*
 
www.efvaattling.com

Brandon, I love you!

Hej då!


Sundin, here I come!

Idag blev det av! Dock inte vid City Hall, vi gick till Harbourfront Centre istället. Nära här! Efter åkandet provade vi på ett nytt sopprecept och bakade mandelbiscotti. En toppen eftermiddag och kväll!

    
Leigh & Me             Titta, jag kan!    Rachy & Me, Lake Ontario i bakgrundenEn timme senare... vackert!


Hej då!

P.s. Jag kommer att åka igen...om nån dag! *övar,övar*

På Konungens namnsdag..

..firades med en mini princesstårta kl 2 på natten! Brandon ville inte chansa på morgonen (morgonmänniska, ni vet...) så han stannade vaken fram till två på natten och väckte mig. Så sött!


Tårtan åt jag upp direkt! Givetvis borstade jag tänderna på nytt innan jag somnade om ;)

På dagen spenderade jag med Legih och Rachy. Vi tre åkte till IKEA och tog en lååång fika. Daimtårta! Strossade runt där plus ett par andra affärer. Kom hem vid 19-tiden. Brandon lagade extra fin middag och dukade så fint; lila blombukett, en röd ros, levande ljus och rött vin på köksön (vårt tillfälliga matbord). Ett kuvert på tallriken, öppnade innan maten. Basketmatch biljetter!!!

En stund efter middagen åt vi varsin mini princesstårta. Tror ni att jag fått nog av princesstårta nu? ;)

Hej då!

Second cup...kaffe!

Tro det eller inte, mina kära vänner... idag skulle JAG, helt frivilligt, åka skridskor! Isen vid City Hall med ett par tjejkompisar. Tog extra kläder på mig, packade mössa, ett par sockor och ett äpple. Skridskor med. Redo!

En sak innan bara...slipa skridskorna! Under tiden jag var inne i en sportaffär för att slipa skidorna, passade kompisen på att lämna in sin dator på lagning.

Självklart! Det hela tog mycket längre tid än vad vi räknat med - svettiga, trötta och kaffesugna blev vi allihopa när vi var klara. Äh! Raka vägen till Second Cup på Queen Street West!

Blev ingen skridskoåkning... nytt försök imorgon!

Hej då!

P.s. Second Cup är kanadensk version av amerikanska Starbucks coffee och de har mycket bättre kaksortiment än Starbucks coffee, enligt mig! :)


Några bilder...

Här kommer några bilder som jag fått av Mike L. från Welcome-to-Canada partyt. En annan tog med kamera också, men är...lite trög på att maila över bilderna. :) Vem vet, det kanske dyker upp fler bilder någon gång...

Hej då!

RSS 2.0